Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

16 Μαρτίου 2007

Η αλαζονική ηλιθιότης του κυρίου Ρης

Το ότι ο ισχυρός γίνεται εύκολα αλαζών κι ο αλαζών γίνεται εύκολα βλαξ το ήξερα, όπως όλος ο κόσμος. Έσπευσε, όμως, να μας το αποδείξει κι ο εν Αθήναις πρέσβυς των ΗΠΑ, ο κύριος Τσαρλς Ρης, ο οποίος πρέπει να θεωρείται από χέρι ισχυρός, ως πρέσβυς της κοσμοκράτειρος.

Είναι γνωστά σε όλους τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες με την επίσκεψη Πούτιν και την υπογραφή των συμφωνιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Εκεί, λοιπόν, πάνω που κουβέντιαζαν Έλληνες και Ρώσοι, πετάχτηκε σαν πορδή κι ο κύριος πρέσβυς για να κατηγορήσει την Gazprom για...αισχροκέρδεια! Αγοράζουν -λέει- οι Ρώσοι το αέριο προς 100 δολλάρια τον μετρικό τόννο και πουλάνε προς 265. Δεν είναι ανεπανάληπτο να κατηγορούν οι -εκμεταλλευτές όλου του πλανήτη- Αμερικανοί τους Ρώσους για αισχροκέρδεια; "Είπε η χέστρα της πορδούς φύγε γιατί με βρόμισες!" Ή, μήπως, πρέπει να υποθέσω ότι ο κύριος πρέσβυς παριστάνει τον αμύντορα των ευρωπαϊκών συμφερόντων; Οποία αλαζονεία!

Είπε κι άλλα ωραία ο κύριος Ρης. Δήλωσε, ας πούμε, ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον αγωγό μόνο αν -σε πρώτη φάση- διοχετευτεί απ' αυτόν σε αζερικό φυσικό αέριο και στη συνέχεια ιρανικό. Ας παραβλέψω για την ώρα την απορία μου για την στήριξη των ΗΠΑ στο ιρανικό φυσικό αέριο (υπονοεί κάτι ο μίστερ Ρης για τον τρόπο με τον οποίο θα "συνεργαστεί" η χώρα του με το Ιραν;). Πώς να παραβλέψω όμως τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο ο οποίος, σχολιάζοντας την δήλωση Ρης, υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει ήδη αγοράσει με μακροχρόνιες συμφωνίες όλο το διαθέσιμο αζερικό φυσικό αέριο; Αν αληθεύει αυτό το στοιχείο (κι ο Ανδριανόπουλος είναι άριστα διαβασμένος σε τέτοια θέματα), τότε όποιος θέλει να αγοράσει αζερικό αέριο πρέπει να απευθυνθεί στην Μόσχα κι όχι στο Μπακού! Μήπως είπατε μπαρούφα κύριε πρέσβυ;

Το ωραιότερο, όμως, το φύλαξε για το τέλος ο κύριος Ρης. Είπε ότι ο υπό κατασκευή αγωγός θα έχει τα μέγιστα για τους Ευρωπαίους οφέλη μόνο αν περάσει απ' αυτόν πετρέλαιο από το...Καζακστάν! Τρομερό, ε; Η Ευρώπη ενδιαφέρεται για φυσικό αέριο κι αυτός προπαγανδίζει το καζακικό πετρέλαιο! Τέτοια ηλιθιότης, πια;

Διερωτώμαι αν είναι όντως ηλίθιος ο κύριος πρέσβυς. Μήπως είναι απλώς συνεπέστατος υπάλληλος των αφεντικών του και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους; Λεπτομέρεια: την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Καζακστάν έχει αναλάβει η αμερικανική Chevron!

Προσωπικώς, δεν αιφνιδιάστηκα από τις δηλώσεις του κυρίου Ρης. Ποτέ δεν συμπάθησα και ποτέ δεν θα συμπαθήσω αμερικανικό γεράκι (έστω, γερακόπουλο), ακόμα κι αν μιλάει ελληνικά. Δεν τσιμπάω με τίποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: